MUSIC UNITES: Internationale Samenwerking van Jonge Muzikanten
Van 21 juni tot 1 juli bracht Studio15 Almelo een bezoek aan Curaçao om een internationale uitwisseling te verkennen tussen 3 landen; Roemenië, Curaçao en Nederland. Roemenië werd vertegenwoordigd door een jonge zangeres en een begeleider van jeugdorganisatie Imago Mundi en Radio Romania (de Roemeense versie van de NPO). Uit Curaçao sloten vijf jonge muzikanten en hun begeleider van Fundashon Bèti Doran aan, en vanuit Studio15 Almelo waren 1 begeleider en 2 jonge muzikanten van de partij.
Het voorbezoek werd mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, via de subsidielijn “Internationale Samenwerking; Verkennen”. Het doel was om samen de mogelijkheden te onderzoeken voor een internationaal project: een uitwisseling tussen jonge muzikanten, en een samenwerkingsproject tussen de betrokken organisaties.
[tekst gaat verder onder afbeeldingen]
Samenwerken en Ontdekken
Tijdens deze inspirerende week werkten de jongeren intensief samen om de overeenkomsten, krachten en uitdagingen van jonge muzikanten in Nederland, Roemenië en Curaçao in kaart te brengen. Er werd gekeken naar ontwikkelingsmogelijkheden en persoonlijke leerdoelen voor zowel de jongeren als de organisaties. De interactie tussen de verschillende culturen leverde waardevolle inzichten en mooie leerervaringen op.
Creativiteit en ontwikkeling
De jongeren hebben uiteindelijk gezamenlijk een programma ontwikkeld vol activiteiten, uitdagingen en workshops rondom het thema muziek maken. De leerdoelen die alle jongeren met elkaar gemeen hadden waren divers: van het leren kennen van elkaars culturele muzikale achtergrond met alle verschillende muziekstijlen, het schrijven van pakkende songteksten tot het zelf leren produceren van muziek met beperkte middelen. Ook kwam naar voren dat jongeren in alle 3 landen graag meer willen weten over hoe ze zichzelf online kunnen promoten, en hoe ze met minimale middelen professionele muziekvideo’s kunnen produceren. Wat ook opvallend was, is dat meerdere jongeren aangaven dat ze graag willen leren hoe zij hun kennis over muziek over kunnen brengen aan anderen.
Tijdens de creatieve brainstormsessies werd ook een basis gelegd voor een partnerschapsproject waarin de drie organisaties hun kennis, vaardigheden en best practices delen op het gebied van het coachen van jongeren op het gebied van talentontwikkeling en muziek.
Verkenning en Ontspanning
Naast het ontwikkelen van de programma’s, hebben we ook mogelijke locaties voor de toekomstige uitwisselingen verkend, zoals verschillende hotels, resorts en hostels. Gezien het beperkte budget dat beschikbaar is voor internationale uitwisselingen, is dit een hele uitdaging. Ook hebben we een bezoek gebracht aan de organisatie ‘’Child First’’, die we willen betrekken bij de toekomstige uitwisseling tussen de jongeren. Child First werkt met jonge kinderen en richt zich op talentontwikkeling van de kinderen in Curacao en het betrekken van (vaak afwezige) vaders. Een doel dat we zouden kunnen koppelen aan het leerdoel van de jongeren; overbrengen van kennis aan anderen. Uiteraard was er ook ruimte voor ontspanning, zoals snorkelen en gezamenlijke zangmomenten bij het zwembad, wat de onderlinge banden tussen de deelnemers versterkte.
De Volgende Stappen
Met de opgestelde programma’s gaan de drie organisaties nu aan de slag met het schrijven van twee subsidieaanvragen. Eén aanvraag richt zich op een internationale jongerenuitwisseling via Erasmus+, en de andere op een samenwerkingsproject tussen de drie organisaties via Erasmus+ of het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Deze hele week was een bron van inspiratie, nieuwe vriendschappen en muzikale samenwerking. Ook was het voor ons een kans om opnieuw samen te werken met onze oude danscoach Sanne, die 2 jaar geleden naar Curaçao vertrok, en ons geholpen heeft met het vinden van de verschillende organisaties. We kijken uit naar de volgende stappen en de verdere uitwisseling van talent en cultuur. Want wat deze week duidelijk heeft gemaakt, is dat muziek geen grenzen kent!